ראשי מאמרים בדיקות בריאות תקופתיות

בדיקות בריאות תקופתיות

DSC_0062

בדיקת בריאות שנתית נותנת לווטרינר שלך הזדמנות להעריך את הבריאות הכללית של החיה שלך ולאתר בעיות לפני שהן הופכות למחלה חמורה.

משום שהחיה שלך לא יכולה להסביר לך איך היא מרגישה, הווטרינר צריך להסתמך על בדיקה פיזיקלית מקיפה וההתבוננות שלך על החיה על מנת לקבוע אם החיה באמת בריאה. הווטרינר מסתמך על הבדיקות שלו והוא יכול להמליץ על צעדים אבחוניים נוספים כמו צילומי רנטגן ובדיקות דם.

כחלק מבדיקות בריאות כלליות, מומלץ כי כלבים וחתולים שנחשבים "מבוגרים", מעל גיל 7 שנים, יעברו בדיקות תקופתיות נוספות כמו בדיקות דם ובדיקת שתן. זאת על מנת לקבל בסיס נתונים להשוואה לבדיקות שיבוצעו בשלבים מאוחרים יותר בחייהם ועל מנת לאבחן בעיות נסתרות שעלולות לצוץ.

באיזו תדירות החיה שלי צריכה לעבור בדיקה כללית?
בדיוק כמו בני אדם, החיות זקוקות לתשומת לב יתרה כשהן מזדקנות על מנת לאתר ולמנוע מחלות הקשורות בגיל הזקנה. כלבים וחתולים צריכים לבקר אצל הווטרינר פעם בשנה ואחרי הגעתם לגיל שבע שנים פעמיים בשנה. הוטרינר שלך ימליץ על לוח זמנים לבדיקות של החיה שלך.

מה יקרה בזמן הבדיקה הכללית של החיה שלי?
הווטרינר שלך ישאל אותך שאלות לגבי ההיסטוריה הרפואית של החיה. הזכר כל התנהגות חריגה. כמה דוגמאות לשינויים בהתנהגות אותם עליך להעלות בפני הווטרינר:
- עליה בתכיפות מתן שתן.
- עליה בכמות מים שהחיה שותה.
- התנשמויות.
- אכילה בכמות גדולה מרגיל.
- הקאות או שלשול.
- גרוד יתר.
- שיעול.
- עליה במשקל.
- אבדן משקל.
שאלות נוספות שאתה יכול להישאל על בריאות החיה שלך:
- האם הכלב או החתול מתקשים לקום מרבצם בבוקר?
- האם הכלב או החתול מראים סימן כלשהו של חולשה?
- האם הכלב או החתול מראה אי סיבולת למאמץ, מתעייף מהר מעיסוקים שפעם לא היו מעייפים אותו?

הווטרינר שלך ידון אתך על החשיפה של החיה שלך לקרציות, פרעושים וטפילי מעיים. הווטרינר ימליץ לך על פרוטוקול טיפול שמתאים לחיה שלך בהתאם לתנאי המגורים שלה ושלך, לגיל החיה וגורמים נוספים.
הווטרינר, או טכנאי ימדדו את הטמפרטורה, הדופק קצב הנשימה והמשקל של החיה. אבדן משקל מהביקור הקודם יכול להעיד על שלבים ראשונים של מחלת חילוף חומרים כמו סכרת או מחלת כליות. משקל הוא גורם חשוב לבריאות החיה כיון שקילוגרם אחד או שניים יכולים להיות ההבדל בין משקל תקין לעודף משקל פתולוגי. דבר עם הווטרינר שלך על דיאטה מתאימה לחיה שלך ופעילות גופנית הולמת.
בוודאי תישאל אם הכלב או החתול מנענעים את ראש או מגרדים את האוזניים והאם הבחנת בריח רע הנודף מהן. לכלב תעלת אוזן עמוקה ומעגלית המקנה הגנה לאוזן הפנימית אבל תעלות אלו גם מהוות משכן אהוב לטפילי אוזניים וגופים זרים. הוטרינר שלך יבדוק אם אין בעיה חריגה באוזניים.
בעיות רבות כמו אנמיה, זיהומים, גלאוקומה, קטרקטים, יתר לחץ דם, צהבת, בעיות כבד ואלרגיות מתגלים דרך בדיקת עיניים. מצב תזונתי של החתול בעבר ובהווה יכול להיבדק באמצעות בדיקת עיניים. פציעות וכיבים בעיניים אף הם עלולים להתגלות בבדיקת עיניים. הווטרינר שלך יבדוק את המבנים הפנימיים של העין בנוסף למופע החיצוני.
הווטרינר יבדוק את החניכיים של החיה שלך, הלשון והחיך. הוא יחפש אבן שן, אי תקינות במבנה השיניים, שברים, שיניים רופפות, גידולים, זיהומים ובעיות אחרות. לדוגמא, היעדר צבע ורוד או אדום מהחניכיים יכול להצביע על אנמיה. הוטרינר יסביר לך איך לטפל בשיני החיה על מנת למנוע מחלה פריאודונטלית (מחלת שיניים וחניכיים), העלולה לגרום לריח רע ואובדן שיניים.
הווטרינר ישתמש בסטטוסקופ על מנת להקשיב ללב ולראות. הסימנים המוקדמים של בעיית לב מתגלים בדרך כלל בבדיקה שגרתית.
מערכת הרבייה של החיה תיבדק לנפיחות, הפרשות וגושים בעטינים. אם החיה לא עברה סירוס או עיקור, הווטרינר יסביר לכם את היתרונות הבריאותיים שסירוס ועיקור מקנים, מלבד היתרון להקטנת אוכלוסיית החיות הלא רצויות.
העור הוא האיבר הגדול ביותר של הגוף והוא סמן חשוב לבריאות הכללית של החיה. הווטרינר יבדוק את מצב העור והפרווה כאמצעי לגלוי אלרגיות, זיהומים וגידולים. הווטרינר יחפש פרעושים, קרציות, טפילים חיצוניים נוספים, מסות ופצעים.
הווטרינר ימשש את הבטן על מנת לגלות איברים מוגדלים, מסות או אזורים כואבים. בעיות בקיבה, מעיים, כליות, כבד ואיברים אחרים מתגלות בשלב זה. הוטרינר יבדוק את הגפיים, מצב השרירים, בלוטות הלימפה והאף.
אם הווטרינר ימצא בעיות חריגות במהלך הבדיקה הוא יכול להמליץ על בדיקות נוספות על מנת לאשש או להפריך את האבחנה שלו.
אל תמעיט בחשיבותה של הבדיקה הכללית של חיית המחמד שלך. בכך שאתה לוקח את החיה שלך לבדיקה פעם בשנה או יותר, אתה תורם להארכת חייה ושיפור תנאי החיים שלה. מלא את חובתך בכך שתתרום לבריאות של חברך לחיים.

כל כמה זמן עלי לחסן את החיה שלי?
חיסון הכלב בפני מחלות הוא אחד הכלים החשובים ביותר של רפואה מונעת. יש לחסן כלבים בפני כלבלבת, פרוו וירוס, אדנו וירוס - לגורים 3 פעמים ולבוגרים פעם בשנה, וחיסון כלבת פעם בשנה (גם לגורים). חתולים יש לחסן נגד חתלתלת, הרפס, כלמידופילה וקליצ’י - לגורים 3 פעמים, ולבוגרים אחת לשנה. בקש מהוטרינר שלך לוח זמנים לחיסונים של החיה שלך.