ראשי מאמרים מזל טוב, חתלתול חדש במשפחה! כיצד להיערך לחבר החדש.

מזל טוב, חתלתול חדש במשפחה! כיצד להיערך לחבר החדש.

d32e99fe-5918-487e-8458-87e316f803a1

גור חתולים הצטרף למשפחה. איך לגדלו בכייף ולזכות בבן משפחה חדש בריא ושמח.

ברוכים הבאים למרפאה הוטרינרית ברנע. המרפאה שמשרתת את תושבי הדרום כבר 30 שנה. צוות של 5 רופאים ו 11 טכנאים וטרינרים עומדים לשירותכם בכל הקשור לגידול וטיפול בגור. חשוב לדעת- טיפול נכון מונע בעיות רפואיות ואחרות בהווה ובעתיד. בידנו הציוד המתקדם ביותר לאיבחון לטיפולים ולניתוחים. את הצוות מאיישים האנשים המסורים, המקצועיים ובעלי נסיון רב מאוד אשר ערוכים לתת מענה לכל שאלה ואו בעיה הקשורה לבעל החי.
המוטו שלנו- לטפל, למנוע מחלות, סבל וכאבים, להדריך ולהעניק אהבה ומזור לכל הולכי על ארבע ובעליהם. אנחנו רואים בבעל החי כבן משפחה ועושים את עבודתנו באהבה רבה.

צוות המרפאה הווטרינרית ברנע מברך אתכם לרגל קבלת הגור. על מנת להקל על גידולו ולמנוע קשיים או התלבטויות, חשוב מאוד לקרוא חומר זה בעיון רב. אנו מצידנו נעשה הכל על מנת להנחות אתכם ולתת לכם את הכלים איך להפוך את הצטרפות הגור למשפחתכם לחוויה מענגת.
הגור החדש הופך שותף לחייכם. הוא יהפוך לבן לוויה קרוב, ידיד למשחק וחבר נאמן. עם זאת הוא דורש השקעה ותשומת לב, במיוחד בחודשים הראשונים ולאורך כל חייו. בחוברת זו נשתדל לענות על רוב השאלות הנפוצות המתעוררות בימים הראשונים. במידה ויש שאלות נוספות נשמח לענות עליהם. חומר נוסף נמצא באתר המרפאה. ניתן גם לשאול שאלות באמצעות האתר בכתובת www.barnea4pets.co.il.


איך להתייחס לגור בימיו הראשונים בבית?
זו הפעם הראשונה שהוא מורחק מאמו ומגיע לסביבה זרה. הוא עשוי לחוש מבוהל ומאוים. השתדלו להעניק לו בימים אלו הרבה אהבה ותשומת לב. הגור זקוק לפינה משלו בה הוא חש בטוח, קופסה או סלסלה המונחים במקום חמים ומוגן מרוח יכולים לשמש למטרה זו. חשוב שפינה זו תהיה שלו ואין להפריע לו כאשר הוא נמצא שם.

חתולים הם מאוד טריטוריאליים ומתקשים לעיתים להתרגל לסביבה חדשה. יש לאפשר לו להסתובב ולחקור את הבית. ייתכן שהוא בתחילה יחשוש ויסתתר מתחת לספות או בכוכים. זו תופעה שתחלוף עם הזמן.
במצב בו מכניסים חתול חדש לבית בו כבר יש חתול בוגר מומלץ לשים את החתול החדש בחדר נפרד ליומיים-שלושה, כך שיוכלו החתולים להריח זה את זה מבעד לדלת, יתרגלו לנוכחות ולריח. ניתן להחליף בין חפצים משני החדרים, כך שכל חתול יוכל להריח את ריחו של השני ולאחר מכן להפגישם בהדרגה.


במה להאכיל?
בתקופת הגדילה חשוב מאוד להקפיד על מזון גורים מאיכות טובה. מזון ביתי אינו מספק את כל הצרכים התזונתיים הדרושים לגור בגדילה, על כן מזונו העיקרי צריך להיות מזון מסחרי באיכות טובה. מזון גורים שונה ממזון לחתולים בוגרים ומצטיין ברמות גבוהות של סידן, זרחן, חלבונים ואנרגיה.
מגוון המזונות בשוק הוא גדול והבחירה קשה, לפיכך יש להתייעץ עם הרופא הווטרינר לגבי בחירה זו.
המזונות המומלצים ביותר על ידי רופאי המרפאה: Royal Canine, Eukanuba, Pro Plan, ההמלצה היא על בסיס ומעקב של שנים בגורים שניזונים מהם. כמובן יש עוד טובים ומאוזנים שלא הוזכרו. מזונות אלו, מכילים מרכיבי תזונה באיכות גבוהה ביותר. זכרו- מזון באיכות טובה= התפתחות טובה על בסיס איתן, בריאות וחיוניות. במרפאתנו מוכרים מזונות אלו ישירות מהיבואן.


כמות האכלה-
כמות המזון היומית הדרושה משתנה בין סוגי המזונות השונים והיא מותאמת לגיל ולמשקל החיה בכל שלב. הוראות האכלה נמצאות בדרך כלל על גבי האריזה או בחוברת הדרכה מצורפת. עד לגיל 4 חודשים יש להאכיל גור לפחות 4 פעמים ביום. ניתן גם להשאיר את הכמות היומית בכלי והחתול יאכל בזמנו החופשי לאורך היממה כולה.
רצוי להחליף את המים פעמיים ביום. חתולים מאוד אוהבים מים טריים. לעיתים יש לעודד גורים לשתות.
· יש להימנע לחלוטין מעצמות עוף ובקר – הן חסרות ערך תזונתי ועלולות לגרום לנזקים קשים במערכת העיכול.
· מותר לצ’פר את הגור ב "ממתקי חתולים בריאים" (כגון פחיות שימורים).
· אין להאכיל במזונות ביתיים כיוון שהם עשויים לגרום לשלשולים, הקאות ותסמיני מערכת העיכול.
· גורים אינם זקוקים לחלב לאחר שנגמלו! חלב אינו תחליף למים טריים ובוודאי שאינו תחליף להזנה במזון גורים. שתיית חלב עלולה לגרום לגזים במערכת העיכול ולשלשולים.
· אלו שמתקשים ללעוס את המזון היבש, ניתן להרטיבו במעט מים ולהפכו לעיסה.


חינוך ושליטה על הצרכים-
מרבית החתולים יודעים מגיל צעיר מאוד לעשות את צרכיהם בארגז החול. יש לשים ארגז שהינו בגובה נמוך יחסית כך שיתאפשר לו להיכנס ולצאת ללא בעיה. כמות החול הרצויה היא כשליש מגובה הארגז.
במפגש הראשון עם הארגז ניתן להכניסו פנימה ולהניע את רגליו הקדמיות בתנועות גריפה בחול. בדרך כלל, תוך יום-יומיים ומספר אימונים הוא מבין שעליו לעשות צרכיו בארגז.

סוגי חול: ישנם סוגים רבים של חול כגון: קריסטלי, מתגבש, ריחני ועוד. לכל הסוגים יתרונות וחסרונות ולכן הבחירה תלויה בבעלים. יש להימנע מקניית חול המכיל חומרי צבע או כימיקלים למניעת ריח- הם עשויים לגרום לגירוי בכפות רגליו.
ניקיון הארגז: הדרך הנוחה ביותר לנקות את ארגז הצרכים היא באמצעות כף מסננת. באמצעותה מסננים את הצרכים ומותירים בארגז את החול הנקי. להקפיד שבכל שלב החול יהיה נקי וריחני. כאשר כמות החול מידלדלת יש להוסיף חול חדש לארגז. בכל פרק זמן סביר יש לרוקן את המתקן ולשטוף אותו יסודית.
מיקום הארגז: רצוי למקמו במקום מאוורר ורחוק מכלי האוכל. רצוי שהמקום יהיה שקט, כך שהחתול יוכל לבצע את צרכיו ברוגע.


בריאות החתול-
במרפאה הווטרירנית "ברנע" מקפידים על בריאות החיה בכל שלב ושלב של חייה. אנו נעשה הכל על מנת להדריך ולשמור בריאותו. לדאוג לכך שיגדל נכון ויקבל את כל הטיפולים הדרושים בזמן. אנו דוגלים בטיפול מונע שאומר לא מחכים שהגור/ בוגר יהיה חולה אלא מונעים מראש את המחלות או התסמינים. אנא קראו בעיון את ההדרכה וזכרו מחלות גורמות לסבל רב לחיה ולבעליה ברוב המקרים ניתן למנוע אותם.

מתי כדאי להביא את הגור לבדיקה וטרינרית?
מומלץ להביא את הגור לביקור ראשון במרפאה מיד עם קבלתו. בשלב הראשון יקבל הגור טיפול נגד טפילי מעיים (ראה פרוט בהמשך) הדרכות והנחיות להמשך הטיפולים.
אילו חיסונים על הגור לקבל?
חשוב לדעת – במרפאתנו ,לפני כל חיסון חתולכם יעבור בדיקה רפואית מקיפה.
גור חתולים מקבל סדרת חיסונים:
החיסון הראשון יתבצע בגיל חודשיים ונקרא "מרובע ", וכעבור חודש יגיע הגור לביקור נוסף במרפאה לקבלת חיסון מרובע דחף. לאחר חיסון זה ניתן חיסון כל שנה.
החיסון המרובע מכיל:
1 . חתלתלת (Panleukopenia)- מחלה ויראלית קטלנית הגורמת לשלשולים קשים, הקאות ולדיכוי המערכת החיסונית.
2. שפעת (Rhinotracheitis)- מחלה ויראלית הגורמת לדלקות בדרכי הנשימה העליונות ולדלקות עיניים קשות.
3.קליצי (Calici)- מחלה ויראלית העלולה לגרום לדלקות בדרכי הנשימה העליונות, לדלקות עיניים ואף לכיבים בפה.
4.כלמידיה (Chlamydia)- מחלה הגורמת לדלקות עיניים קשות.
חיסון נגד כלבת מתבצע החל מגיל 3 חודשים ואינו חובה לחתולים.
לאחר החיסון הראשון תקבלו פנקס חיסונים בו ירשמו החיסונים ומועד החיסון הבא. לאחר סדרת החיסונים הראשונית יש לבקר במרפאה פעם בשנה לצורך בדיקה מקיפה וקבלת חיסון מרובע שנתי.
הטיפול נגד תולעי מעיים-
ישנם שני סוגים של תולעים:
תולעים עגולות- המועברות לגור עם חלב האם ביניקה.
תולעי סרט - המועברות ע"י פרעושים שהחתול בולע כאשר הוא מתנקה ,מלקק או מגרד את עצמו.
הטיפול הינו כדור המכיל בתוכו חומרים נגד שני סוגי תולעים.
יש לחזור על הטיפול 10-14 יום. כמו כן, מומלץ לחזור על הטיפול אחת לחצי שנה.
פרעושים – חיים על גוף החתול וניזונים מדמם. גורמים לגירויים וגירודים בעור, פצעים ודלקות, נשירת שיער ותגובות אלרגיות ואלו גורמים לפציעה עצמית.
הפרעושים מעבירים תולעים ובנגיעות רבה בגורים צעירים עלולים לגרום לחוסר דם (אנמיה) עד מוות.
כ– 70 אחוזים ממחזור חיי הפרעוש אינם מתקיימים על החתול עצמו, אלא בסביבתו הקרובה. על כן, טיפול יעיל כנגד פרעושים חייב לכלול טיפול סביבתי בנוסף לטיפול הנקודתי בחתול. חתולים ידועים ברגישותם הרבה לחומרי הדברה ולכן, חשוב מאוד להתייעץ עם ווטרינר לפני שימוש בחומר הדברה מסוים.
תכשירים המומלצים לטיפול על גוף בעלי חיים הם תכשירים ארוכי טווח שפעולתם נשארת כחודש על הפרווה גם לאחר שטיפה וסירוק ולכן שמפו או אבקה אינם יעילים למטרה זו. בשוק מגוון עצום של חומרי הדברה וחלקם הגדול אינו יעיל ואף מזיק רצוי להתייעץ עם המרפאה לבחירת התכשיר המתאים לגיל ולגודל החתול.
ניתן לרכוש במרפאתנו את מיטב התכשירים המומלצים ישירות מהיבואן.
· באביב ובקיץ מומלץ לטפל טיפול חודשי מונע גם כאשר לא מוצאים פרעושים.
· זכרו- פרעוש אחד שנמצא על החתול הוא עדות לפרעושים רבים שלא מצאנו או שנמצאים בסביבתו!

האם כדאי לצחצח שיניים לחתולים ואיך עושים את זה?
הגור מחליף את שיניו בין הגילאים 4-6 חודשים, השיניים הבוקעות אחריהן ילוו את הגור לאורך חייו ורצוי לשמור על ניקיונן. את שיני החלב אין צורך לצחצח אך מומלץ להרגיל את הגור לפעולת הצחצוח כבר מגיל צעיר. קשה להרגיל חתול בוגר לצחצוח.
רצוי צורך לצחצח רק את משטח השן החיצוני הקרוב לחניכיים ואין צורך בניקוי משטח הלעיסה.
הצחצוח חשוב למניעת הצטברות אבן שן הגורמת לדלקות חניכיים, ריח רע מהפה, נסיגת חניכיים, כאבים ולנפילת שיניים. יש להשתמש במשחת שיניים המיועדת לבעלי חיים ומאפשרת בליעה.  קיימים אצבעונים עם סיבים המולבשים על האצבע ומקלים על הצחצוח. במצבים בהם החתול מפגין אגרסיביות בתגובה לניסיונות הצחצוח קיימות משחות שניתן למרוח רק על החניכיים, ללא צחצוח או לחלופין לערבב עם המזון. אמנם, הם פחות יעילות, אך עדיפות מחוסר טיפול.


טיפולים שוטפים-
- מומלץ להבריש את החתול כל יומיים-שלושה, הן להזרמת מחזור הדם והן להסרת שיער שנשר ולמניעת גושי שיער. רצוי מאוד להתחיל בפעולת ההברשה כבר מגיל צעיר ולהרגיל את החתול לכך, זאת על מנת שלא יתנגד לפעולה בגיל מאוחר יותר.
בחתולים בעלי פרווה ארוכה מומלץ מאוד לרכוש מזון "היירבול" למניעת הקאת כדורי שיער ו/או עצירויות או לחלופין לקנות משחת "לקססטט" המבצעת פעולה דומה. המזון המיוחד או המשחה יבטיחו שלחתול לא ייווצרו בעיות רפואיות בשל פרוותו הארוכה.
בעלים רבים מבקשים לשים קולר לחתולם. באופן כללי, ההמלצה היא להימנע מכך, אולם, במצב בו חוששים מהיעלמות החתול או מקושי בזיהויו בחוץ יש להקפיד על מספר כללים. על הרצועה להיות מגומי נמתח כך שבמצב בו החתול נתפס בענף כלשהו לא ייווצר מצב בו הוא נחנק, אלא שהרצועה מתרחבת והחתול יכול להתנתק ממנה. בנוסף, יש להימנע מקולר עם פעמון כיוון שהדבר מסכן את החתול המשוטט בחוץ בהימנעותו מחתולים אחרים או מכלבים וכן, לרוב הרעש מטריד את החתול.

- תלונה רווחת מבעלי החתולים היא על בלאי של ריהוט הבית בשל השחזת ציפורניים. פתרון ראשון לכך הוא גזירת ציפורני החתול פעם בשבועיים-שלושה, תלוי בקצב גדילת הציפורן של חתולכם. את גזירת הציפורניים ניתן לבצע בבית עם מספריים מיוחדות, אולם מומלץ מאוד לעשות זאת רק לאחר שראיתם פעם אחת לפחות כיצד מתבצעת הפעולה אצל הווטרינר. לרוב, פעולה של גזירת ציפורניים שנואה על החתול ולכן, מומלץ להתחיל מגיל צעיר להרגילו לכך ולעשות זאת בהדרגתיות. בנוסף, רצוי להרגילו למגע כללי בכפות הרגליים מגיל מוקדם. ניתן לצ’פר את החתול בחטיף בכל פעם שהתנהג יפה בעת הגזירה. חשוב מאוד לציין, שאין לגזור ציפורניים לחתול שיוצא מן הבית, זאת על מנת שיוכל להגן על עצמו בעת הצורך- באין אם בטיפוס על עץ ובין שבעת תגרה.
פתרון נוסף לשחיקת הריהוט הוא הבאת מתקני גירוד לבית. ישנם סוגים רבים של מוצרים בחנויות, המשלבים אי אלו משחקים, המאפשרים לחתול להשחיז את ציפורניו.


טיפים חשובים-
- אין להוציא את החתול מן הבית ללא כלוב נשיאה. בניגוד לכלבים, חתולים אינם חשים בטוחים מחוץ לסביבה הביתית ומפגינים תגובות של לחץ ואף אגרסיביות בעת הוצאתם מן הבית. הבאתם בכלוב נשיאה מבטיחה את בטיחותם הן בזמן הנסיעה ברכב (יש לחגור את הכלוב) והן בזמן ההליכה מן הרכב לווטרינר ובהמתנה לכניסה לחדר הטיפולים. חתול שמוצא ללא כלוב מביתו עלול לברוח מן הבעלים או לפצוע אותם שלא במתכוון.
לחתולים יש נטייה ללעוס ולבלוע אי אלו דברים בבית, יש כאלו שאוהבים שקיות, גומיות, חוטים, צמחים וכו’...יש לשים לב להרגל מגונה זה בקרב חתולכם ולהרחיק מהישג ידו חפצים אלו. במידה ואירעה תקרית שכזו, יש ליצור קשר עם המרפאה.
במצב בו גרים בבניין קומות, חשוב מאוד לוודא שעל כל החלונות בבית ישנה רשת או סורגים קטנים, דרכם החתול לא מצליח לעבור. לחתולים אהבה גדולה להתבוננות מבעד לחלון ופעמים רבות, משהו כגון יונה מסקרן אותם ומבלי לחשוב, הם קופצים מבעד לחלון.

- כיצד ניתן להבחין במחלה אצל החתול?
חתול חולה יראה מדוכא, חסר תאבון, עייף וחסר חיוניות .לעיתים מפגין סימני כאב. בכל שינוי התנהגות רצוי להתייעץ עם הווטרינר. כמובן במידה ומבחינים בשלשול הקאות פצעים או תסמינים אחרים, יש לדווח על כך לרופא המטפל.
מומלץ לשים לב לפרטים המפורטים מטה:
עיניים - יש לוודא שאינן אדומות, מפרישות או מכוסות במוגלה או אחר, (הפרשה מועטה בבקרים נורמלית בגורים). פקוחות במידה שווה, אינן נפוחות.
אוזניים – נקיות ללא הפרשות מכל סוג שהוא. דלקות אוזניים מתבטאות בהפרשות, ריח רע, טלטול הראש בחוזקה, גירוד בעזרת רגליים. במקרים קשים הטיית הראש לצד האוזן הפגועה.
שיניים - כאמור הגור מחליף את שיניו בסביבות גיל 4 חודשים, בזמן זה יתכן ותמצאו שן או שתיים על השטיח בסלון, אין צורך להיבהל, יש לוודא שהשיניים צומחות במקומן הרגיל וששיני החלב נושרות לאחר הופעת השיניים הקבועות. בזמן הבקיעה ייתכנו כאבים בחניכיים ומומלץ לתת יותר מזון רך (קופסאות שימורים או ריכוך המזון הרגיל במים).
פרווה - יש לוודא שאין גירוד יתר, קרחות, פצעים, אדמומיות או נשירה מוגברת אשר גורמת לדלילות שיער. לבדוק בתדירות גבוהה המצאות פרעושים או קרציות. פרווה מלאה ומבריקה= ערובה לבריאות החיה.
פי הטבעת - לעיתים ניתן להבחין בתולעים היוצאות מפי הטבעת, גירוי באזור מתבטא בליקוק פי הטבעת. פרעושים ניתן לגלות באזור זה בקלות.
גפיים – להתייעץ עם המרפאה על צליעה שנמשכת מעבר ליממה.


אנו מקווים שהצלחנו לענות על רוב השאלות הראשונות המתעוררות עם כניסת הגור החדש לחייכם. סדרת החיסונים היא הזדמנות מצוינת לשאול את הווטרינר לגבי כל בעיה שמתעוררת במהלך החודשים הראשונים ועל כל ספק בדרך הטיפול שלכם.
בכל מקרה אל תהססו להתקשר, כל צוות המרפאה ישמח לענות על שאלותיכם גם בטלפון.
ערוץ נוסף הוא אתר המרפאה www.barnea4pets.co.il

זכרו, מוטב למנוע מחלה מאשר לטפל בה!

בהצלחה ולהתראות,

צוות מרפאת ברנע.