ראשי מאמרים מצבי חרדה בבעלי חיים- איך מזהים ומה עושים?

מצבי חרדה בבעלי חיים- איך מזהים ומה עושים?

חרדה

כתוצאה מהלחימה בדרום הארץ מתקבלות במרפאה הווטרינרית עשרות פניות בעיקר מבעלי כלבים שמדווחים על התנהגותם החריגה. במאמר זה אנסה למפות את סימני החרדה ואיך לטפל בהם.

ההגדרה של מצב חרדה נכונה אצל בעלי החיים מתאימה וחופפת לאלו של בני האדם. אין אפשרות לדבר איתם, להרגיע אותם להסביר להם ולכן צריך לפעול באמצעים שונים מאלו שלנו.
מאז תחילת מבצע "עמוד ענן" ובכל ארוע מלחמתי בדרום אנחנו מקבלים הרבה מאוד פניות מבעלי כלבים מתושבי באר שבע, אופקים ונתיבות שמתארים לנו התנהגויות חריגות שהם תוצאה ותגובות של פחד שמתבטא באופנים שונים ובעיקר בכלבים. ללא ספק הלחימה בעזה והכניסה של באר שבע ושל תושבי הדרום למעגל המלחמה משפיע לא רק על תושבי העורף אלא גם על בעלי החיים.
הם שומעים את קולות הנפץ, האזעקות, רעש המטוסים וחשים את המתח, הפחד והלחץ של האנשים סביבם.

איך מזהים מצב חרדה: רעידות וכינוס בפינה בבית, חוסר מנוחה, חוסר רצון לאכול או לשתות או לצאת לטיול היומי, ריור יתר, הצמדות לבעלים או לבני הבית. יש כאלו שעושים את צרכיהם בבית, לא מפסיקים לנבוח וליילל, ולעיתים התנהגות הרסנית כאשר משאירים אותם לבד בבית.

איך נוהגים במצבים אלו? חשוב לנסות ולהמשיך ולשדר להם עסקים כרגיל. מותר ללטף ולהרגיע, אך לא לעשות זאת באופן מוגזם, כדי לא לשדר לכלב שבאמת עליו לפחד. מומלץ להציע לכלבים את הדברים היומיומיים באופן חיובי ומזמין - לקרוא להם בשמחה לבוא לטיול, לקבל חטיף או להביא כדור משחק. מחקרים הוכיחו - שאם נתיחס אל הכלבים כאל מסכנים וסובלים - הם יציגו התנהגות מכונסת ומפוחדת יותר, על מנת לרצות אותנו, הבעלים! לכן חשוב להשאר חיוביים, ולהדגים להם שהכל בסדר, ככל הניתן. 

אם הכלבים מעדיפים להימצא באיזור "כוכי" בבית - יש לאפשר להם לעשות זאת, ואף לתת להם מקום מרבץ רגוע. למשל - אם הכלב מתחבא מתחת לשולחן כשיש בומים בחוץ - ניתן להניח מתחת לשולחן מזרן עבורו, וגם להניח סדין שיהווה "וילון", כך שכשהכלב בכוך שלו - תהיה לו אווירה כמו במאורה. אם החתול מעדיף להימצא בתוך ארון - יש לאפשר לו להגיע לשם, ומומלץ אף לפזר עבורו תרסיסים מרגיעים באיזור (כגון Feliway) אשר יעזרו לו לתחושת רוגע. 

לכלבים ניתן להתאים גם "חולצת רעמים" - חולצה צמודה אשר פותחה בארה"ב לסיוע לכלבים עם חרדת רעמים וסופות חזקות. החולצה יוצרת לחץ בנקודות מרגיעות על עור בעל החיים. 

קולרי פרומונים מרגיעים - ניתנים להשמה לכלבים (ולחתולים אשר מוכנים ללבוש קולרים ולא יוצאים מהבית). הקולר מפזר פרומונים מרגיעים הנקלטים אצל הכלב הלובש אותו, ובכך מפחיתים את החרדה. היוועצו איתנו לפני רכישת קולר כזה, על מנת לוודא שהמוצר שבחרתם מתאים לבעל החיים ולא יגרום להרעלה. 

טיפול תרופתי: במידה שהחיה סובלת מאוד ממצב החרדה, עד כדי פגיעה עצמית או סטרס בלתי סביר, ניתן לשקול שימוש בתרופות הרגעה. יש מספר אפשרויות של תרופות הרגעה, המותאמות לכל חיה לפי גילה, מצבה הבריאותי, מדדי הדם שלה, עוצמת החרדה ופרמטרים נוספים. תקוותנו היא שבעלי החיים ירגישו בטוחים ובריאים, וכי המלחמות ייפסקו בהקדם האפשרי.