ראשי מאמרים אל תטפלו, תמנעו!

אל תטפלו, תמנעו!

11f2c36e-92cb-497b-8c8f-a2b26eab2a90

כולם יודעים שלמנוע מחלות קל יותר מאשר לטפל בהם. כולם יודעים שמניעת מחלות חוסכת סבל כאב מפח נפש והוצאות כספיות.

אנו במרפאה הווטרינרית "ברנע" עוסקים ומטיפים לרפואה מניעתית. ואמנם רוב המקרים שאנחנו מטפלים במרפאת "ברנע" ניתנים היו להימנע לא היו נבדקים בזמן, לו בעליהם לא היו מחכים ומקווים שאולי הבעיה תעבור... ולעיתים סתם לא היה זמן להעיף מבט בידידנו הנאמנים ולהבחין מבעוד מועד כי משהו לא טוב מתרחש.

במאמר זה אספק מספר כלים למניעת הבעיות הנפוצות ביותר.

פגיעה במערכת העיכול- אחת מהתלונות הנפוצות במרפאות וטרינריות ומדובר הפעם רק בכלבים. שלשולים, הקאות, אפאטיות, גופים זרים, חוסר רצון לאכול ולשתות, מופע של הרעלות כמו התכווצויות, איבוד הכרה, חוסר אוריינטציה וסימנים עצביים. כל אלו הם תוצאת אכילה לא מבוקרת בעיקר בזמן טיול בחוץ. אחת השאלות הראשונות שאנו שואלים האם הכלב "חוטף" ואוכל דברים תוך כדי הטיול. התשובה בדרך כלל "לא הוא יוצא רק איתנו ,אנחנו משגיחים עליו". ובכן בעלי כלבים נכבדים, אין אפשרות להשגיח עליהם. הסחת דעת של שנייה והופ הדבר כבר נבלע. הפתרון המניעתי ובלעדי- מחסום פה. קיימים כאלו ידידותיים שאיתם הוא יכול להריח ולשתות. בתחילה רוב הכלבים יתנגדו לאמצעי זה, חשוב להגביל אותו בהדרגה.

דלקות אוזניים- עוד בעיה נפוצה בעיקר אצל אלו בעלי האוזניים השמוטות. הסימנים, ניעור תכוף של הראש, והטיית הראש לצד האוזן הפגועה. סימנים נוספים, ריח רע, הפרשות ועוד.. מניעה, ביקורות אוזניים תכופות על ידי הבעלים, ניקוי שבועי או דו שבועי בחומרים מיוחדים, הרמת אוזניים שמוטות (כמו קוקר ספנייל, לברדור, גולדן וכו’..) מספר פעמים בשבוע על מנת לאוורר את התעלות. כאשר רוחצים את הכלב להקפיד על הכנסת צמר גפן לתוך תעלת האוזן ולהימנע ככל האפשר מהכנסת מים לתוכה (לא לשכוח את הצמר גפן לאחר הרחצה). כאשר מתחילה בעיית אוזניים לא להמתין. לפנות למרפאה המטפלת על מנת לעצור את הבעיה הקטנה לפני שתיהפך לגדולה.

עור ופרווה - אחת מהבעיות השכיחות הגורמות לפגיעה במערכת העור והפרווה הם הפרזיטים למינהם. "המולך" הוא הפרעוש (פרעוש החתול) קטן מהיר קשה למעיכה צבעו חום ולעיתים קשה לאתר אותו.
הפרעוש בדרך כלל חי באזור המחיה של החיה. הוא עולה עליה לאכול את ארוחתו וכאשר הוא מוצץ את הדם מופרש חומר נוגד קרישה. חומר זה אחראי לראקציה אלרגנית בכלבים ובחתולים. התוצאה גירוד אינטנסיבי. החיה מגרדת ופוצעת את עצמה. הפצעים עצמם מזדהמים וגורמים לגירוד נוסף וכך נוצר אפקט כדור שלג שמוביל לנשירת שיער עד התקרחות, פצעים ודלקות בעור. עיקר הפגיעה הוא בבסיס הזנב. כיום ניתן למנוע את נזקיהם של הפרעושים על ידי תרופות ארוכות טווח. במקרה זה כמו באחרים חשוב למנוע ולהשתמש בתכשירים אלו בהתאם להוראות הרופא.

קרציות- אחראיות למחלות קשות מאוד כמו קדחת הקרציות. מחלות אלו כאשר אינן מטופלות כראוי מביאות למות החיה. הקרציות נצמדות לעור החיה בעיקר באזורים דלי השיער. הזכרים קטנים חומים והנקבות אפורות בגודל אפון. גם נגדם יש אמצעים יעילים בעלי טווח מאוד ארוך. כדאי לשאול את הוטרינר המטפל על מה הוא ממליץ. גם כאן מומלץ להשתמש באמצעי הגנה ומניעה עוד בטרם רואים קרצייה על החיה.

שיניים- דלקות ונסיגת חניכיים, קשיים באכילה, ריח מאוד רע מהפה, כל אלו נובעים מהזנחת הפה והחניכיים של החיה.
בדיוק כמו אצלנו, אבן השן נוצרת כתוצאה מהצטברות חיידקים על בסיס השן. האבן גורמת לדלקת ונסיגת חניכיים ובהמשך להיחשפות השורשים ונפילת השן. חשוב לבצע בדיקה ובמידת הצורך ניקוי אבן שן וליטוש.

לסיכום החלק הראשון של המאמר חשוב להדגיש. החיסון השנתי הוא הזדמנות שאסור לוותר עליה. במרפאה הווטרינרית "ברנע" אני בודקים ביסודיות את החיה ולעיתים מגלים מחלות או סימנים שבאים לא היו מתגלים בבדיקה עשויים להוביל לסבל רב לחיה ולבעליה. חשוב לזכור שנה של כלב או חתול שווה ל7 שנות אדם כך שקצב ההזדקנות שלהם מהיר מאוד.